Bedrijf

Waarom het richten op een niche jouw bedrijf zal helpen

Terug naar overzicht

Als freelancer in webontwikkeling, heb ik veel met concurrentie te maken. Er zijn heel veel mensen die op freelancebasis websites ontwerpen en bouwen. Toen ik jaren geleden als freelance webdeveloper begon, was ik erg gefocust op het maken van WordPress templates voor mode-, beauty- en lifestylebloggers. Dit was mijn niche en mijn passie.

Gaandeweg verloor ik helaas deze focus. Ik had het gevoel dat ik moest pakken wat ik pakken kom om mijn bedrijf en portfolio te laten groeien. Rond deze tijd begon ik ook mijn passie voor webontwikkeling te verliezen. Het werk wat ik deed, vond ik niet meer leuk en het was niet meer wat het ooit was. Ik werkte aan projecten die ik gewoonweg niet leuk vond.

Enkele jaren later realiseerde ik me dat je gepassioneerd moet zijn om succesvol te zijn, en om gepassioneerd te zijn, je dingen moet doen waar je echt van houdt. En dat is precies waar het hebben van een niche een rol speelt.

Het focussen op een niche is niet alleen een boost voor je eigen passie en productiviteit, het is ook een hele goede zet om je bedrijf te laten groeien.


1. Het hebben van een niche zal jouw ideale klant aantrekken en vasthouden

Wanneer je kiest voor een niche, kun je jezelf specifiek op je ideale klant richten. Je kent en leert hun voorkeuren, wensen, eisen en behoeften. Dit maakt het makkelijker om deze potentiële klanten aan te trekken en vast te houden. Je kunt je bedrijf presenteren op een manier die aan hun behoeften voldoet, wat een zeer krachtige conversiemethode is. Dit brengt me ook gelijk bij het volgende punt, het hebben van een niche zal je expertise vergroten.

2. Het hebben van een niche geeft jou meer expertise

Wanneer je je diensten richt op de behoeften van een bepaalde groep klanten, krijg je meer expertise in deze groep. Stel dat je alleen maar websites ontwikkelt voor restaurants. Ongetwijfeld zul je uiteindelijk weten wat wel en niet werkt voor restaurantwebsites. Je bent in staat om je vaardigheden te perfectioneren en deskundige kennis op te bouwen voor het maken van websites voor restaurants. In ruil daarvoor krijg je veel tevreden klanten, want je weet wat werkt, je hebt de perfecte formule bedacht voor het maken van die geweldige restaurantwebsites!

3. Het hebben van een niche verminderd concurrentie

Wanneer iemand hulp zoekt, willen ze het beste wat ze kunnen krijgen om hun doel te bereiken. Stel het volgende scenario voor: Je hebt een potentiële klant, Sophie, interieurontwerper en eigenaar van een interieurbedrijf. Sophie is op zoek naar een gloednieuwe website.

Er is optie A. Tim. Tim is een webontwikkelaar met enkele jaren ervaring en heeft onderweg allerlei projecten gedaan. Hij heeft een website gebouwd voor een hondentrimmer, een plaatselijk café, een tandheelkundige kliniek, enzovoort. Hij heeft meerdere fantastische websites opgeleverd voor verschillende bedrijven.

Dan is er optie B. Anne. Anne is een webontwikkelaar die gespecialiseerd is in het bouwen van websites voor interieurontwerpers. Ze heeft een portfolio opgebouwd van meerdere klanten over de hele wereld op het gebied van interieurontwerp. Ze heeft haar hele bedrijf gericht op het ontwikkelen van websites voor interieurontwerpers.

Wie kan Sophie volgens jou het beste helpen haar zakelijke en websitedoelen te behalen?

Maar vermindert het hebben een niche niet je potentiële klanten? Nou nee. Er zijn waarschijnlijk honderdduizenden mensen in de wereld die precies hetzelfde doen als jij. De enige manier om opgemerkt te worden, is door met bepaalde mensen te praten. Zoals een mooi citaat van Meredith Hill luidt:

“When you speak to everyone, you speak to no one”

Meredith Hill

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *