Productiviteit

Perfectionisme de baas zijn

Terug naar overzicht

Perfectionisme is een eigenschap waar ik al lange tijd mee worstel. Het is een alomvattende en verwoestende eigenschap om te hebben. Zeker als je een eigen bedrijf hebt.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet heel slecht om de lat hoog te leggen en naar het best mogelijke te streven, maar schijn bedriegt. Perfectionisme is een valkuil voor alles wat je doet in het leven. Het is een buitengewoon beperkende eigenschap om te hebben, omdat voor jou niets goed genoeg is. Het creëert een oneindige cirkel van angst en depressie, waardoor er vaak niets afgemaakt wordt. Logischerwijs kom je uiteindelijk nergens en zit je jezelf alleen maar dwars.

Alhoewel perfectionisme misschien een eigenschap is die nooit helemaal zal verdwijnen, heb ik wel tips weten te verzamelen over hoe je kunt doorzetten.

“Strive for progress, not perfection”

— UNKNOWN
  1. Probeer positiever en realistischer te denken. Het kan helpen om positieve affirmaties regelmatig voor jezelf te herhalen: ‘Niemand is perfect’, ‘perfectie bestaat niet’, ‘Ik kan alleen maar mijn best doen’, ‘Als ik nu iets afmaak, heb ik altijd nog de mogelijkheid om het later aan te passen’.
  2. Vraag perspectief van anderen om je heen. Terwijl jij je druk maakt om de kleinste details, is de kans groot dat anderen het niet eens merken. Vraag feedback en luister wat anderen te zeggen hebben, misschien laat dit je iets beter voelen.
  3. Kijk naar het grotere geheel, doet het er uiteindelijk wel toe? Brengt hetgeen waar je aan werkt je dichter bij je doel? Als dat zo is, put it out there en stop met alle kleine details te perfectioneren. Zodra je je Minimum Viable Product (MVP) hebt, stuur je het de wereld in. Je kunt het later altijd nog ‘perfectioneren’ en aanpassen.

“Done is better than perfect”

— SHERYL SANDBERG

De sleutel van doorzetten is herhalen, herhalen, herhalen. Rome is niet in een dag gebouwd. Je kunt het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *