Productiviteit

5 tips voor werken vanuit huis

Terug naar overzicht

Als het gaat om thuiswerken, zijn er een aantal tips om productief te blijven. Wanneer je thuis werkt, is het gemakkelijk om afgeleid te raken. Snel even social media checken, de afwas die ineens gedaan moet worden of de kat die over je toetsenbord loopt. We hebben het allemaal weleens meegemaakt.

1. Werk wanneer je het productiefst bent

Je hebt ochtendmensen en nachtbrakers. Wanneer je een online onderneming hebt, heb je het voordeel om te werken wanneer jij het meest productief bent. Ochtend, middag, avond of zelfs in de nacht. Maak een schema, probeer wat dingen uit en kijk wat het beste voor jou werkt.

Sommige mensen zullen misschien zeggen dat je je aan kantooruren moet houden. En hoewel dat voor sommigen misschien werkt, werkt het voor anderen gewoon niet. Soms valt dat aha-moment precies als je al in bed ligt. En dat is oké. Ik heb ’s nachts enkele van mijn meest productieve sprints gehad.

2. Dress for success

Werken in je pyjama of huispak is zeker een voordeel van thuiswerken, maar voor sommigen is het effectiever om je aan te kleden alsof je naar kantoor zou gaan. Als je je aankleedt alsof je naar kantoor gaat, kom je meer in een actieve werkmodus.

Als je dan toch comfortabel thuis wilt werken, is er ook de mogelijkheid om te investeren in leuke loungekleding. Dit is altijd nog een optie om er representatief uit te zien en je tegelijkertijd comfortabel te voelen!

3. Werk vanuit een toegewijde ruimte

Ongemerkt zul je bepaalde plaatsen associëren met bepaalde activiteiten. Om zo productief mogelijk te zijn, is het het beste om een speciale ruimte in te richten, speciaal voor werk. Als je op die werkplek bent, is het tijd om aan de slag te gaan. Hoewel werken vanuit het comfort van je bed af en toe fijn kan zijn, is het beter om je bed niet te associëren met productiviteit.

4. Maak to-do lijstjes

To-do lijstjes en projectplanning is de sleutel om op schema te blijven. Er zijn tal van handige tools die zijn ontworpen om je productiviteit te verbeteren. Mijn persoonlijke favorieten zijn Todoist, Trello en Notion.

Voor complexere projecten en taken gebruik ik Trello en Notion om me op het goede spoor te houden. Voor simpele en herhalende taken maak ik graag to-do lijstjes in Todoist. Dit eenvoudige systeem helpt me op schema te blijven wanneer ik vanuit huis werk.

5. Neem pauzes en elimineer productivity guilt

Bij het runnen van een eigen bedrijf is het soms moeilijk om pauzes te nemen. Je kunt in de val lopen van 24/7 werken, productivity guilt en uiteindelijk loop je in het ergste geval een burn-out op.

De laatste tijd heb ik echter geleerd dat het nemen van pauzes belangrijk is. Neem iedere dag wat tijd voor jezelf en vier op zaterdag en zondag gewoon het weekend. Als je tijd investeert in jezelf en je mentale gezondheid, zal dat uiteindelijk ook je bedrijf helpen. Een gelukkige jij is een productieve jij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *